יום חמישי, 9 במאי 2013

דרושה מנקה: מאמצים להיפטר מפסולת החלל


הלווינים שמקיפים את כדור הארץ הפכו בשנים האחרונות לנפוצים כל כך, עד שחלקם נזנחו לאנחות ומסתובבים להם בחלל חסרי מעש ושימוש מכיוון שחלקן סיימו את משימותיהם או פשוט הוחלפו לדגם חדש, חסכוני ומתקדם יותר, ממש כמו מכונת כביסה או רכב.

למרות שמדובר בתהליך טבעי, יש כאלה הרואים בכך סכנה של ממש. בתחילת החודש התכנסה בעיר דארמשטאט שבגרמניה הוועידה השישית לנפולת-חלל של סוכנות החלל האירופית כדי לדון בנושא. בועידה נמסר כי כיום סובבים במסלול סביב כדור הארץ כ-17,000 עצמים מעשה ידי אדם שנמצאים תחת פיקוח של סוכניות החלל השונות, אבל העובדה המפתיעה (או שלא) ביותר היא שרק כ-1,000 מתוכם הם לוויינים פעילים. השאר הם שאריות מלוויינים וטילי שיגור של לווינים ומעבורות, שסיימו את תפקידם אך ממשיכים לנוע סביב כדור הארץ ללא כל מטרה. עובדה זו גרמה למספר מקרים בהם היה על סוכנויות חלל וחברות מסחריות להזיז את מסלולם של לוויינים פעילים וזאת על מנת להימנע ממצב של תאונה, פשוטו כמשמעו.

פסולת בחלל. מתוך: http://www.sciencedaily.com


מיטב המדענים בוחנים את הנושא

בכנס הציגו מדענים ממוסדות שונים נתונים לפיהם המצב הנוכחי של הנפולת, עלול להביא לכך שעד 2050 קשה מאוד יהיה לשלוט על אוכלוסיית הלוויינים ולמנוע התנגשויות שתגרומנה לפגיעה בשירותים שהם מספקים לנו כמו ניווט לוויני או אפילו שיבוש בקליטת שידורי טלויזה. כמו כן ישנה סברה שהמצב יגיע לחוסר יכולת לשגר משימות חדשות לחלל מתוך חשש להתנגשויות עם גרוטאות לווין מעין אלה. לכן, הסכימו הגורמים, יש לפעול במהירות למציאות דרכים לטיפול בפסולת החלל אשר חגה סביב כדור הארץ.

סוכנויות וחברות מקוות לפתח דרך אשר תיירט חלקי פסולות  באמצעות תותחי לייזר שיגרמו להם לסטות ממסלולם למסלול התרסקות, כפי שנעשה עם תחנת החלל הרוסית "מיר" שהופלה לתוך האוקיינוס במרץ 2001. לחילופין, מדענים אחרים מקווים להתבסס על טכנולוגיית נשק הנמצאת בפיתוח בימים אלה ומיועדת להשמיד גופים עוינים באוויר באמצעות לייזרים או סוגים אחרים של גלים עוצמתיים מרוכזים. כך ניתן יהיה פשוט "להמיס" חלקיקים מיותרים. הטכנולוגיה עצמה כבר קיימת וחברת EOS Space Systems הציגה מערכת אשר מביאה את יכולות ההמסה הללו הלכה למעשה.






אין תגובות: